Ofte Stillede Spørgsmål (FAQ)
Momsfritagelse er en undtagelse fra at betale moms på bestemte varer eller tjenester.
Hvis du køber noget til brug i din virksomhed, og det er momsfradragsberettiget, kan du trække momsen fra i dit regnskab.
I regnskab repræsenterer debet og kredit de to sider af en transaktion.
Debet refererer typisk til transaktioner, der øger aktiver eller udgifter, eller reducerer passiver, indtægter eller egenkapital.
Kredit repræsenterer det modsatte: transaktioner, der reducerer aktiver eller udgifter, eller øger passiver, indtægter eller egenkapital.
Din virksomheds overskud beregnes ved at trække dine totale udgifter fra dine totale indtægter.
Dette giver dig dit nettoresultat, som er en god indikator for din virksomheds økonomiske sundhed.
Et balanceregnskab viser din virksomheds aktiver, passiver og egenkapital på et bestemt tidspunkt. For at oprette et balanceregnskab, skal du:
- Lave en liste over alle dine aktiver, som inkluderer penge i banken, debitorer, lager, udstyr osv.
- Lave en liste over alle dine passiver, som inkluderer kreditorer, lån, udskudte skatteforpligtelser osv.
- Beregne din egenkapital, som er forskellen mellem dine aktiver og passiver.
Regnskabsaflæggelse er processen med at aflægge regnskab for en virksomhed. Alle virksomheder i Danmark, uanset størrelse, er forpligtet til at aflægge regnskab til Erhvervsstyrelsen ved årsafslutning.
Regnskabet er en vurdering og opsummering af virksomhedens økonomiske tilstand og er ikke kun nyttigt for virksomhedens ejer, men også for interessenter uden for virksomheden, da det kan forudsige virksomhedens fremtidige økonomiske tendenser og evaluere virksomhedens potentiale.
At aflægge regnskab for din virksomhed indebærer, at alle oplysninger i dit årsregnskab er retvisende og giver et korrekt billede af virksomhedens økonomi. Der er forskellige regler for regnskabsaflæggelse for hver regnskabsklasse, og hvilken klasse din virksomhed hører under, afhænger af antallet af ansatte og virksomhedens økonomi. For eksempel skal virksomheder, der er registreret som et selskab – f.eks. aktieselskaber og anpartsselskaber – udarbejde en årsrapport, mens enkeltmandsvirksomheder ikke er forpligtet til at aflægge årsrapport.
Når du aflægger regnskab, skal du inkludere tre former for rapporter: balanceopgørelsen, resultatopgørelsen og pengestrømsopgørelsen. Balanceopgørelsen opsummerer virksomhedens aktiver og passiver for en given periode, resultatopgørelsen beskriver virksomhedens bruttooverskud, udgifter og profit eller tab, og pengestrømsopgørelsen analyserer pengestrømmen ud af og ind i virksomheden.